4. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar
In 2018 bestond de Grote Kerk Alkmaar vijfhonderd jaar. Reden om een jaar lang feest te vieren met theatervoorstellingen, tentoonstellingen, concerten, publicaties en andere activiteiten in en rondom de kerk. Meer dan vijfentwintig Alkmaarse organisaties werden projectpartner van de Grote Kerk en zagen hun feestelijke plannen werkelijkheid worden.
Alle ins en outs van het jubileumjaar zijn in een speciaal verslag opgenomen, hier te bekijken.
Feestjaar met 320.000 bezoekers
De kerk verwelkomde in 2018 meer dan 320.000 bezoekers. Een aantal dat alle verwachtingen overtrof. Dit is mede te danken aan de vele prachtige projecten die tot stand kwamen in samenwerking met de diverse partners. Voor de realisatie van deze projecten ontvingen zij vrijwel allemaal een bijdrage van de Regiegroep. Daarnaast kwam een belangrijk deel van de financiering uit entreegelden, bijdragen van fondsen en subsidiënten en bijdragen van particulieren. De Gemeente Alkmaar was met €400.000 de belangrijkste subsidiënt. De Stichting Theater De Vest en Grote Sint Laurenskerk droeg €700.000 bij; grotendeels uit een voor het jubileum opgebouwde reserve.
Een kleine greep uit de vele activiteiten:
Evenementenbureau Xsaga organiseerde op 16 februari de feestelijke aftrap van het jubileum. De Grote Kerk werd op spectaculaire wijze tot leven gebracht met licht, geluid, bewegende beelden en muziek.
Het grootste altaarstuk van de Noordelijke Nederlanden werd in de zestiende eeuw geschilderd door Maarten van Heemskerck en stond oorspronkelijk in de Grote Kerk. Na de reformatie in 1581 werd het verkocht aan de koning van Zweden, waar het drieluik nog steeds te bewonderen is in de Dom van Linköping. Na jaren van intensieve samenwerking tussen de kerk en het Stedelijk Museum Alkmaar is het gelukt om de zijluiken van het altaarstuk bijna een half jaar lang te exposeren in de Grote Kerk. Het transport en de installatie van de luiken kregen veel aandacht van landelijke pers.
Misschien wel het meest ambitieuze project, in ieder geval het meest in het oog springende, was de Klim naar de Hemel, een initiatief van RAADHUIS. Een letterlijk hoogtepunt: de bezoeker klom naar een aan de kerk gebouwd balkon op twintig meter hoogte en dan dóór een raam de kerk in, waar hij of zij Het Laatste Oordeel kon aanschouwen, de schitterende gewelfschildering van Jacob van Oostsanen. Een laatste klim naar het dak van de kerk op veertig meter hoogte bood vervolgens een prachtig uitzicht over stad en land.
‘Het Mysterie van Alkmaar’ was een spannende muziektheatervoorstelling voor het hele gezin; een eigen productie van TAQA Theater De Vest. De tekst werd speciaal geschreven met de Grote Kerk en de geschiedenis van Alkmaar als inspiratie. De hoofdrollen werden vertolkt door acteurs Maartje van de Wetering, Pepijn Schoneveld, Cees Geel en zangeres Laetitia Gerards. Een orkest van 27 professionele musici speelde de muziek van onder andere Purcell, Haydn, Mozart en Bartók. Het verhaal speelde zich af rondom het publiek, in iedere nis en tot in alle uithoeken van de kerk. Er werden zes familievoorstellingen en achttien schoolvoorstellingen gespeeld, telkens voor bomvolle tribunes.
