8. Culturele, maatschappelijke en commerciële verhuur

TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk beschikken over vele prachtige ruimten, die wij ook beschikbaar stellen aan derden middels verhuring. Amateurkunst en maatschappelijke activiteiten vormen een betekenisvol onderdeel van de culturele infrastructuur en ondersteunen en stimuleren wij graag. Tevens accommoderen wij andere, commerciële activiteiten, als deze een positieve financiële bijdrage ten behoeve van de culturele doelstellingen opleveren.

Culturele en maatschappelijke verhuur

Onze zalen worden met korting verhuurd aan amateurorganisaties die gemeentelijke subsidie ontvangen. Ook sommige organisaties met een maatschappelijke doelstelling komen in aanmerking voor een voordeliger tarief. Het ging in 2018 weer om een grote hoeveelheid en diversiteit aan activiteiten, bijvoorbeeld: de Nieuwjaarsreceptie van het platform van Maatschappelijk Betrokken Ondernemers De Waaier, de ontvangst van de vele bezoekers van ‘Tussen Kunst & Kitsch’ georganiseerd door het Stedelijk Museum Alkmaar, de verkiezingsbijeenkomst in het kader van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018, het Historisch Café, de manifestatie ‘Nederland staat op tegen kanker’ en de Alkmaar City Run by night. Meer cultureel georiënteerd waren het Jazztival, het festival KUUB, de finale van Alkmaars Talent 2018 en de expositie van het Architectuur Informatie Centrum (AIA) over 'Hoogbouw'. In september vond traditiegetrouw de informatiemarkt van Open Monumentendag plaats. De grootse viering van Alkmaar Ontzet vond deels plaats in onze gebouwen met de traditionele Ontzetreceptie, de lampionoptocht door de Grote Kerk en het Ontzetfeest in de Grote Zaal. De Vrienden van de Grote Kerk organiseerden het Vriendenbock Bockbierfestival in het kader van de fondsenwerving voor onderhoud en instandhouding van de kerk.

Commerciële verhuur

De variatie in doelgroepen en type evenementen was ook in 2018 weer groot onder de commerciële huurders, dus bij deze een min of meer willekeurige greep uit de vele succesvolle en opvallende verhuringen. In 2018 vierde SaKS, Samen Katholieke Scholen, hun 135-jarig bestaan. Er kwamen 4100 leerlingen, 500 medewerkers en 300 relaties op de feestweek af. Ook een grote publiekstrekker was de achtste editie van het Hielander Whisky Festival. Het Landschap Noord-Holland pakte uit met een inspiratiedag en zorginstelling Parnassia organiseerde het congres Dag van de Inhoud. Forensisch patholoog Frank van de Goot sprak tijdens de achttiende editie van de, inmiddels traditionele, Van Foreest Publiekslezing. De Gemeente Alkmaar hield een receptie voor alle inwoners van Alkmaar die in het bezit zijn van een Koninklijke Onderscheiding. In november ontvingen wij het Stedelijk Museum Alkmaar voor de opening van de tentoonstelling ‘Piet van Wijngaerdt’.