5. Festivals, evenementen en specials

Gedurende het hele jaar zorgen we voor inspirerende en vermakelijke specials en evenementen. Niet alleen in het theater en de kerk, maar ook daarbuiten kunnen de inwoners van onze stad genieten van verrassende festivals.

Zin op Zondag

Lange tijd was de kerk de plek waar mensen bijeenkwamen om te reflecteren op religie en de zin van het leven. Om de traditie van zingeving, verdieping en verbondenheid in ere te houden vindt driemaal per seizoen ‘Zin op Zondag’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. De dominee op de kansel maakt plaats voor een nieuwe generatie opiniemakers, er is muziek van De Kift en aan het einde kunnen bezoekers napraten onder het genot van een heerlijke kop soep. In januari preekte schrijver en columnist Özcan Akyol over Gelijkheid. Model, columniste en transvrouw Valentijn de Hingh vertelde over haar persoonlijke ervaring met dit thema. In maart verzorgde Laura van Dolron de preek met als thema Broederschap. Interviewgast Siemon de Jong (Taarten van Abel) trakteerde bezoekers op een speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde taart. Zij sloten daarmee de reeks Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap af. De oktober-editie stond in het teken van Idealisme versus cynisme. Schrijver Bert Wagendorp betrad de kansel en cultuurhistoricus Eva Rovers nam plaats voor een interview.

Peuterfestival

Sinds jaar en dag organiseert Theater De Vest in januari het Peuterfestival. Het concept is al lange tijd ongewijzigd: we bieden kleinschalige voorstellingen, die door de jonge bezoekers afgewisseld kunnen worden met een bezoek aan de theaterspeeltuin en het muzikale Kleurfeest. We hopen de kinderen zo een veilige en aantrekkelijke eerste theaterervaring te bieden. Dit jaar vonden we het tijd voor een grondige evaluatie met het publiek, om te onderzoeken of we nog op het juiste spoor zitten. Het antwoord was eenduidig: ja! Onze conclusie mag duidelijk zijn: de volgende editie van het festival is in de maak.

Nationaal Theaterweekend

Natuurlijk deed ons theater ook in 2018 weer mee aan het Nationaal Theaterweekend. We programmeerden vijf voorstellingen, waarvoor nagenoeg geen kaartje meer te verkrijgen was. Bij elke voorstelling waren er extra activiteiten om de nieuwe bezoekers – de doelgroep van het Nationaal Theaterweekend – te laten zien wat ons theater nog meer te bieden heeft. Tijdens het Open Huis werden onze drukbezochte rondleidingen tevens enthousiast ontvangen. Missie geslaagd!

Kijken, Kijken, Kopen

Op deze hete zondagmiddag in 2018 verkozen veel Alkmaarders het strand boven de binnenstad. Toch liepen er ook nu voldoende nietsvermoedende shoppers rond, die op straat en in de winkels werden verrast door bijzondere theateracts en -voorstellingen. Samen met het BrugTheaterFestival en Karavaan programmeerden we opvallende makers, zoals die van Theatergroep Andersom, een groep spelers met een verstandelijke beperking. Maar ook bekende cabaretiers als Kiki Schippers en Pepijn Schoneveld waren te zien in de winkels. Alkmaarse makers als Compagnie Daad, Maya Link, Dansstudio Flex en fadozangeres Daisy Correia zorgden voor de couleur lokaal.

Zomer in De Mare

En zomer was het. Alle programma’s van de tweede editie op locatie in park De Rekerhout (en zevende editie vanaf de start in 2012) vonden plaats onder een strakblauwe hemel. Een barstensvol, gevarieerd programma gedurende vier zondagmiddagen en drie zaterdagavonden in juni.

Jong en oud genoot van circusvoorstellingen en diverse doe-en-beleef-activiteiten. Er was prachtige nouveau cirque uitgevoerd door acts uit onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en Israël. De voorstellingen, installaties en activiteiten mochten rekenen op bijna een verdubbeling van het aantal bezoekers t.o.v. 2017 (van 3435 naar 6379) en een hoge publiekswaardering. Het totale aantal unieke bezoekers bedroeg 3157. De serie werd, naast de doe-en-beleefactiviteiten, verder uitgebreid met de introductie van voorstellingen op de zaterdagavond tussen 19:30 en 20:30 uur. Met Zomer in De Mare wordt een nieuw publiek bereikt, afkomstig uit de direct omliggende woonwijken, maar ook bezoekers uit andere stadsdelen en omringende plaatsen. De catering werd verzorgd door Soepp en de organisatie verliep soepel dankzij de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers.

Zomer op het Plein

Ons zomerfestival kon gedurende de zonnige weekenden haar naam voor de volle honderd procent waarmaken. Dat betekende een garantie op zwoele zaterdagavond- en zomerse zondagmiddagconcerten. De top drie van drukstbezochte matineeconcerten werd gevormd door Yentl en De Boer, het slotconcert van Wende en de Elvis Comeback Special. Laatstgenoemde bestond uit een speciaal samengestelde groep professionals met onder andere Barry Hay als een van de vertolkers van Elvis Presleys grootste hits. Bij de luisterconcerten op de zaterdagavond brachten Dolf Jansen & Soundbridge ruim 1200 bezoekers op de been. Daarnaast werden ook de optredens van Maaike Ouboter en Sjors van der Panne uitermate goed bezocht (tussen de 750 en 1000 bezoekers). Het Talentstage, in samenwerking met Inholland Conservatorium, is door zijn formule altijd uniek en eenmalig. Deze editie was zangeres Shirma Rouse het middelpunt van een enthousiast en gedreven ensemble talentvolle muzikanten. Het Talentstage vormde tevens het goed bezochte openingsconcert van deze succesvolle achttiende editie.

Kunst tot de Nacht

Tijdens de feestelijke start van het nieuwe culturele seizoen van Alkmaar werden bij ons previews gegeven door in totaal veertien verschillende artiesten en gezelschappen. Deze vonden plaats in de Kleine Zaal en benedenfoyer van TAQA Theater De Vest, in een speciale setting in de Grote Kerk én op locatie in samenwerking met Dansstudio Flex. In het theater werd het publiek ontvangen in een tot minitheater getransformeerde foyer, waar acts (o.a. Lakshmi, Hadewych Minis en Jeroen Zijlstra) elkaar op twee podia afwisselden. In de Kleine Zaal speelden cabaretiers als Jochen Otten en Katinka Polderman korte voorproefjes van hun programma’s. De Grote Kerk vormde het sfeervolle decor voor twee bijzondere crossproducties op het gebied van dans en circus. Acrobatiekgezelschap Tall Tales maakte daarbij zelfs gebruik van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Holland Music Sessions completeerde de avond in de kerk met twee previews door jonge talenten. Onder leiding van het Scapino Ballet Rotterdam voerden leerlingen van Dansstudio Flex een korte choreografie uit de nieuwe voorstelling van Scapino uit. De diverse previews trokken naar schatting circa 2500 belangstellenden naar het theater en de kerk, een stijging ten opzichte van de editie in 2017. Het verkoopresultaat van de speciale aanbiedingen bleef stabiel.

Joost Zwagerman Lezing en Essayprijs

Op 18 november vond de eerste editie van de Joost Zwagerman Lezing plaats en werd de eerste Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt. Voor de lezing, die steeds op de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015) zal worden gehouden, wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op de functie van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Deze eerste keer was dat Simon Schama, professor in de geschiedenis en de kunstgeschiedenis, met een bijzondere focus op Britse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse cultuur. Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton en bekend van o.a. de DWDD University, interviewde Schama na afloop van de lezing. Het essay ‘Onthoofd’ van Jilt Jorritsma werd bekroond met de Joost Zwagerman Essayprijs. De lezing is een coproductie van Stedelijk Museum Alkmaar (initiatief), Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/Grote Kerk Alkmaar en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Alkmaar. De Volkskrant en de Arbeiderspers zijn belangrijke partners.