3. Waardevolle samenwerkingen

Zonder samenwerking was het jaar 2018 niet zo succesvol geweest als het geworden is. De viering van het jubileum 500 jaar Grote Kerk stoelde zelfs geheel op partnerschappen. Een groot aantal organisaties leverde hieraan een bijdrage. Voor een deel ging dat om partijen waar we al langer mee samenwerken, zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar, Unieke Zaken, het Grafisch Atelier, Superstar Theaterproducties en Erfgoed Alkmaar. Daarnaast waren er nieuwe partnerschappen, zoals met de Stichting Top Events Regio Alkmaar. Ook los van de jubileumviering was samenwerking belangrijk, zoals bijvoorbeeld bij de totstandkoming van de eerste Joost Zwagerman Lezing waarvoor Bibliotheek Kennemerwaard, het Stedelijk Museum Alkmaar en TAQA Theater De Vest/Grote Kerk Alkmaar de handen ineensloegen.

Huisgezelschappen

In 2018 zetten we ook de samenwerking met onze huisgezelschappen voort. We zijn trots op de band met Het Nationale Theater dat TAQA Theater De Vest verkoos tot een van hun kerntheaters. Dit betekent dat wij al hun reizende voorstellingen in Alkmaar kunnen tonen en dat we deze in goede samenwerking omkleden met aantrekkelijke contextprogramma’s.


Een ander gezelschap dat is opgenomen in de landelijke Basis Infrastructuur (BIS) en dat Alkmaar verkoos tot satellietstad, is Scapino Ballet Rotterdam. Gezien Scapino’s groeiende inzet op stevige banden met een beperkter aantal theater, zal deze samenwerking zich in de komende jaren verder verstevigen. We zijn hier blij om, omdat Scapino zeer aansprekende voorstellingen voor een groot publiek van dansliefhebbers maakt en hiermee vele Alkmaarders bereikt.


Vaste leverancier van zeer hoogwaardige symfonische en kamermuziek is het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, inmiddels ook een vaste waarde in onze programmering.

Partners in de stad

Samenwerkingspartners in de stad zijn natuurlijk de ons omringende culturele instellingen in diverse samenstellingen. Zo werkten we nauw samen met het Stedelijk Museum Alkmaar in het kader van 500 jaar Grote Kerk en speelden leerlingen van Artiance na alle dinsdagmatinees livemuziek in de foyer. Ook zoeken we samenwerking met het initiatief Dag & Dauw voor onze dinsdagmatinees. We hebben tenslotte hetzelfde doel: senioren overdag een reden geven om elkaar te ontmoeten bij inspirerende, culturele activiteiten.


Culturele samenwerkingspartners zochten we ook iets verder van huis. Zo programmeerden we in Podium Victorie de fantastische dance trip ‘Mechanical Ecstasy’, gebaseerd op de rave party’s van de jaren ‘80.


Bij de organisatie van festivals in de stad is samenwerking voorwaardelijk. Zo werken we voor ons stadsfestival Kijken, Kijken, Kopen samen met Alkmaarse ondernemers die hun winkels ter beschikking stellen om kleine voorstellingen te presenteren. Artiance en Karavaan leveren ook hun bijdrage aan Kijken, Kijken, Kopen met presentaties van leerlingen of makers uit de Winterkaravaan.

Openingsvoorstelling

Een wel heel bijzondere samenwerking hadden we rondom de openingsvoorstelling van ons 40-jarig jubileumseizoen 2018-2019. Ouders en kinderen die om uiteenlopende redenen niet de kans hebben om zelfstandig naar het theater te gaan, werden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij onze spectaculaire openingsvoorstelling van het Canadese circusgezelschap Flip Fabrique. Om deze groepen te vinden, werkten we nauw samen met instellingen als de Voedselbank, het COA en Alkmaar aan Zee.