Culturele, maatschappelijke en commerciële verhuur

Naast de eigen programmering in Theater De Vest en de Grote Kerk, stellen wij onze zalen en ruimten ook beschikbaar voor verhuur. Dit levert jaarlijks vele, uiteenlopende activiteiten op: van grootschalige evenementen en festivals met veel media-aandacht tot bruiloften, tentoonstellingen en kleine vergaderingen. In 2019 zijn er in onze gebouwen rond de 250 activiteiten georganiseerd via het team Verhuur & Events.

Culturele en maatschappelijke verhuur

Amateurkunst vormt een betekenisvol onderdeel van de culturele infrastructuur en daarom openen wij ook graag onze deuren voor amateurorganisaties en maatschappelijke activiteiten. Tevens komen deze organisaties vaak in aanmerking voor een voordeliger huurtarief. Zo mochten we Stichting De Waaier ontvangen met hun Nieuwjaarsreceptie en de Uitreiking van de Bronzen Waaier in De Vest. Ook onthaalden we duizenden hardlopers in en rond de Grote Kerk tijdens de Alkmaar City Run by Night. Aan de Gemeente Alkmaar biedt de Grote Kerk jaarlijks ruimte voor de Dodenherdenking en de 8 October-receptie. Op deze Alkmaarse feestdag stellen we ons theater bovendien beschikbaar voor gratis jeugdvoorstellingen in de Kleine Zaal en het spetterende Ontzetfeest in de Grote Zaal.

We onderhouden warme banden met steeds terugkerende culturele verenigingen, zoals de maandelijkse Tango Salon in de Plein Zaal en de jaarlijkse uitvoeringen van de amateurgezelschappen Scala, Odeon en Oberon. De Grote Kerk leent zich met haar akoestiek uitstekend voor kooruitvoeringen en in 2019 mochten we dan ook de Alkmaarse Oratorium Vereniging, het Toonkunstkoor, het scholierenkoor van de Adriaan Roland Holstschool en de Volkskerstzang ontvangen. Een mooie aanvulling op deze activiteiten zijn de tentoonstellingen. In de bovenfoyer van Theater De Vest organiseerde het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) een expositie met werk van G.A.F. architects, ontwerper van het nieuwe ziekenhuis in Alkmaar. In de Grote Kerk werd de bijzondere tentoonstelling van de stichting White Cube goed bezocht.

Commerciële verhuur

Ook veel bedrijven vinden bij ons een geschikte locatie voor conferenties en informatiemarkten. In 2019 organiseerde Hogeschool Inholland bijvoorbeeld de eerste editie van de ‘Mix & Matchmarkt’ voor studenten en werkgevers. Tijdens de avonden worden Zaal 1 en Zaal 2 op de eerste verdieping regelmatig verhuurd voor vergaderingen en de cursus Spaans. Een gedenkwaardige verhuring in de Plein Zaal was een feestelijke afscheidsavond voor de Alkmaarse wielrenner Laurens ten Dam. Ruimte voor romantiek was er ook: in 2019 zijn zes huwelijken gesloten in de Grote Kerk en één in de Plein Zaal van De Vest.

Evenementen en festivals

De maand januari kenmerkte zich door twee grote, internationale verhuringen: het Tata Steel Chess Tournament en TEDxAlkmaar. Tijdens het Chess Tournament speelden grootmeesters zoals Magnus Carlsen en Anish Giri spannende schaakpartijen op het toneel in de Grote Zaal. Alkmaarse scholieren mochten bij een toernooi in de Grote Kerk hun schaakkunsten vertonen. Het evenement trok veel aandacht van de (inter)nationale pers en we ontvingen complimenten voor onze faciliteiten en service. Ook vond het internationaal zeer populaire innovatie evenement TEDx voor het eerst plaats in Alkmaar, en wel in de Grote Kerk. Met het thema Sustainable Development Goals, gaven sprekers van over de hele wereld inspirerende ‘TED Talks’ in de kerk.

In 2019 boden wij ook plek aan meerdere festivals, georganiseerd door derden. Zo was er het Noordhollands Bierfestival, het Orgelfestival, het Whisky Festival en Vriendenbock in de Grote Kerk, en het amateurkunstfestival KUUB in Theater De Vest.

Dag & Dauw vierde het vijfjarig jubileum en hield in Artiance en Theater De Vest een manifestatie voor programmateamleden en bezoekers, om te laten zien wat zij zoal aanbieden. Fans van jazzmuziek konden eind maart hun hart ophalen tijdens het Jazztival, georganiseerd door SBSJazz, met maar liefst 26 concerten in alle zalen van Theater De Vest.

Eigen evenementen

De tweede editie van de Joost Zwagerman Lezing vond plaats op maandag 18 november. De vermaarde Britse schrijver Julian Barnes werd uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. De Joost Zwagerman Lezing is een samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard, het Stedelijk Museum Alkmaar en Stichting Theater De Vest/Grote Kerk Alkmaar.

Weer terug in de Grote Kerk is de Tattoo Conventie Alkmaar. Deze werd georganiseerd als eigen evenement door de Grote Kerk in samenwerking met initiatiefnemer Saskia Messendorp. Een uniek festival, dat in november 2020 weer plaats zal vinden!

Publieksservice en horeca

Personele organisatie en bedrijfsvoering