Publieksservice

Het team Publieksservice blijft zich inzetten voor uitmuntende service, gelijke kansen en diversiteit. Iedereen wordt gastvrij ontvangen en we maken ons theater zo toegankelijk mogelijk. Zo hebben we veel aandacht besteed aan het opbouwen en versterken van een team dat de kernwaarden van hospitality en service deelt en uitdrukt.

Publieksservice in de Grote Kerk

Initiatieven van medewerkers om de service te verbeteren, verwelkomen we en voeren we uit waar het kan. Na grote evenementen vragen we het publiek actief om feedback, die bespreken we na en documenteren we. Dit heeft geleid tot verbeteringen in de routing in de Grote Kerk en de oprichting van een speciaal Publieksservice-kerkteam.

Het team van vrijwilligers is uitgebreid. Zij zijn voornamelijk werkzaam in de artiestenfoyer en zorgen voor een gastvrije ontvangst van onze artiesten. Uit de feedback van onze bespelers blijkt dat de service enorm wordt gewaardeerd.

De groep vrijwilligers in de Grote Kerk is eveneens flink gegroeid. De kerk trekt steeds meer mensen aan, en velen tonen interesse in vrijwilligerswerk. Om deze geïnteresseerden te binden en te behouden, is een werkbare en heldere werkwijze ontwikkeld. Het aantal betrokken vrijwilligers is inmiddels gelijk aan het niveau van vóór de coronaperiode. In mei werd bovendien een geautomatiseerd roosterprogramma geïntroduceerd, genaamd Het Rooster. Dit programma maakt zelfroosteren mogelijk en werd bij de tussentijdse evaluatie goed ontvangen, met positieve feedback over het gebruiksgemak en de functionaliteiten.

In de kerk hebben betrokken vrijwilligers een reeks gratis rondleidingen gegeven. Er zijn algemene rondleidingen, evenals rondleidingen met een focus op het Grote Raam en met de focus op de orgels. De rondleidingen trekken veel belangstelling en krijgen in 2025 een vervolg.

Inclusie en toegankelijkheid

TAQA Theater De Vest en Grote Kerk Alkmaar onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie voor de culturele sector. Het doel van de code is dat de culturele en creatieve sector de brede diversiteit van de Nederlandse samenleving representeert. Een basisvereiste is dat de sector gelijkwaardig toegankelijk is voor iedereen: als maker, producent, werkende en publiek. Zo wordt de sector van iedereen en draagt eenieder er op eigen wijze aan bij. Iedereen wordt gewaardeerd, gerespecteerd, gehoord en voelt zich thuis in de sector. Bij Theater De Vest en de Grote Kerk besteden wij daarom veel aandacht aan het optimaliseren van de toegankelijkheid van onze gebouwen.

Voor onze visueel beperkte bezoekers hebben we opnieuw samengewerkt met Stichting Komt het Zien! Voorafgaand aan een aantal voorstellingen organiseerden we een introductie waarin het decor, de kostuums en de cast werden gepresenteerd. Tijdens de voorstelling verzorgde een blindentolk live audiodescriptie, speciaal voor visueel beperkten, die deze via draadloze koptelefoons konden beluisteren. Deze service werd zeer gewaardeerd en zal ook bij andere voorstellingen beschikbaar worden gesteld. Op onze website zijn alle voorzieningen beschreven en geven we ook de mogelijkheid om voor specifieke vragen contact op te nemen met onze contactpersoon Toegankelijkheid.

Verder zijn we gestart met een prikkelarme openstelling van de kerk. Op deze dag was de kerk exclusief geopend voor personen die gevoelig zijn voor prikkels. Er werd gezorgd voor minder geluid en minder bezoekers, en de bar bleef gesloten. Deze openstelling is speciaal bedoeld voor mensen die tijdens reguliere openingstijden mogelijk niet in staat zijn de kerk te bezoeken, bijvoorbeeld vanwege niet-aangeboren hersenletsel, burn-out, autisme of overgevoeligheid. Bezoekers werden verwelkomd door een getrainde medewerker, zodat zij in alle rust konden genieten van de uitgebreide permanente tentoonstelling of het glas-in-loodraam.

Dienstverleningsconcept en team

We streven naar een representatieve mix van medewerkers. Ook dit jaar hebben we gefocust op het behoud van het team oproepkrachten en het goed inwerken van nieuwe collega's. Dit biedt hen de tijd en ruimte om de organisatie, het team en de diverse werkzaamheden goed te leren kennen. Zoals in voorgaande jaren is het werken met persona's en de initiatieven van het themateam hierbij van groot nut geweest.

De samenwerking tussen de gastvrouwen, gastheren en de horeca-afdeling is verder geïntensiveerd. Er wordt onverminderd hard gewerkt aan het leveren van excellente service en een continue verbetering van de klantreis.

Wanneer er bijzonderheden zijn bij een voorstelling die de beleving van de bezoekers kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld het gebruik van een stroboscoop, dan besteden we hier aandacht aan in de servicemail die bezoekers voorafgaand aan de voorstelling ontvangen. Het team Publieksservice krijgt hierover ook tijdig informatie, zodat zij kunnen inspelen op eventuele zorgen van bezoekers.

Horeca

De samenwerking tussen de afdelingen Horeca en Publieksservice wordt verder versterkt, met een duidelijke focus op het investeren in een goede relatie en deskundigheidsbevordering over en weer. Beide teams delen kennis en ervaringen om elkaar beter te ondersteunen en te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat we als organisatie efficiënt kunnen inspelen op de behoeften van onze gasten en de kwaliteit van onze dienstverlening continu kunnen verbeteren.

Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is de mogelijkheid voor medewerkers van zowel Klunder als Publieksservice om één keer per seizoen een voorstelling te bezoeken, inclusief een diner in Klunder. Deze gelegenheid biedt de teams de kans om een dieper inzicht te krijgen in elkaars werkzaamheden en bedrijfscultuur. Dit bevordert niet alleen de onderlinge band, maar zorgt ook voor een breder perspectief op de totaalbeleving die wij onze gasten bieden.

Het afgelopen jaar heeft de horeca een goed jaar gehad: tijdens alle voorstellingen, tijdens de reguliere lunch- en dinermomenten en tijdens de zomer toen het terras open was.

Kwaliteitsverbeteringen en duurzaamheid

Het afgelopen jaar hebben we vaak overlegd met Henry’s Cultuurcatering B.V. om kwaliteitsverbeteringen door te voeren in assortiment en service, voor zowel de Grote Kerk als het theater. Bovendien is duurzaamheid een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Dat geldt voor Grand Café Klunder en de banquetingactiviteiten in de Grote Kerk die voortkomen uit de samenwerking met de duurzaamheidsorganisatie Green Leisure.

Zo hebben we waterbesparende middelen toegepast via waterloze urinoirs. Ook is er nog meer focus gekomen op afvalscheiding en -inzameling. Bovendien bieden we op de lunch- en dinerkaart en op de zogenaamde banqueting map een breder assortiment aan op basis van vegetarische, veganistische en biologische producten.

Ten slotte hebben we investeringen gedaan op het gebied van apparatuur, waaronder vervanging van volautomatische koffiemachines in Klunder. Ook bij deze investeringen is er veel aandacht voor energiezuinige oplossingen.

Educatie en contextprogrammering

Vorige pagina

Culturele en commerciële verhuur

Volgende pagina