Personele organisatie en bedrijfsvoering
Theater De Vest en Grote Kerk Alkmaar volgen de cao Nederlandse Podia. Daarnaast hebben we aanvullende afspraken gemaakt met onze ondernemingsraad. Deze zijn vastgelegd in een personeelsreglement. We volgen landelijke en culturele ontwikkelingen op de voet om onze arbeidsvoorwaarden en regelingen op het gewenste professionele niveau te handhaven. Waar nodig vindt er bijscholing plaats, zowel individueel als in groepen. Bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfshulpverlening (bhv), veiligheid, automatisering en klantgerichtheid.
Arbeidsvoorwaarden
Afgelopen jaar hebben we voor het eerst een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) laten uitvoeren. Hierbij kozen we voor de meest uitgebreide variant, omdat wij als werkgever veel waarde hechten aan de gezondheid van onze medewerkers. De uitkomsten van het PAGO zijn uiteraard besproken met onze OR. Een aantal opvallende punten uit het rapport zijn:
- 36 medewerkers deden mee, zowel medewerkers in loondienst als uitzendkrachten;
- 90% van de deelnemers voelt zich gezond;
- 96,9% is tevreden met ons als werkgever, met een rapportcijfer van 8;
- 96,8% is tevreden met het werk dat zij uitvoeren, met een rapportcijfer van 8,1;
- Bij constateringen of klachten hebben deelnemers advies ontvangen of zijn zij doorverwezen naar specialisten;
- 85% van de deelnemers sport regelmatig.
Om dit laatste te ondersteunen, hebben we het afgelopen jaar het beschikbare bedrag voor de fit- en vitaliteitsregeling verhoogd van €60 naar €120 per persoon per jaar.
Veilig werken
Wij hechten veel waarde aan een veilige werk- en bezoekersomgeving in onze gebouwen. Daarom hebben we begin 2024 de OR gevraagd akkoord te gaan met de benoeming van drie preventiemedewerkers. Deze uitbreiding garandeert voldoende aanwezigheid van een preventiemedewerker tijdens werkdagen. Onze drie medewerkers gebouwbeheer zijn hiervoor opgeleid. Daarnaast laten we jaarlijks onze Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) updaten door een externe adviseur. De bevindingen uit dit onderzoek worden geprioriteerd en opgepakt door de preventiemedewerkers en/of HR.
De jaarlijkse bhv-trainingen voor onze medewerkers zijn voorafgaand aan de seizoenstart afgerond. Ook mensen uit de vrijwilligersgroep deden mee. Naast deze trainingen hebben de preventiemedewerkers zogenaamde "aandachtsrondjes" georganiseerd, en nieuwe medewerkers hebben, waar nodig, een bhv-opleiding gevolgd.
Personeelsbestand
In december 2024 waren er 46 medewerkers (41,6 FTE) in loondienst, wat een lichte stijging is ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei is te wijten aan de toegenomen vraag op enkele afdelingen, maar ook doordat we in staat zijn geweest om een aantal freelancers en uitzendkrachten aan ons te binden. De man/vrouw-verhouding is 57%/43%.
Als erkend leerbedrijf hechten wij veel waarde aan onze rol in het opleiden van jonge professionals. Dit doen we door structureel 2 tot 3 stageplaatsen aan te bieden en, waar mogelijk, meeloop- en snuffelstages te ondersteunen. Eind 2024 hebben we daarnaast 3 stageplaatsen kunnen aanbieden voor afstudeeropdrachten.
Onze bedrijfsvoering wordt verder ondersteund door ruim 20 uitzendkrachten, geworven via Tentoo. Deze groep bestaat uit medewerkers van verschillende leeftijden en ondersteunt zowel bij dag- als avondvoorstellingen.
Voor de bedrijfsvoering van de kerk, maar in mindere mate de artiestenfoyer, doen we een beroep op een grote groep vaste vrijwilligers. Deze groep bestaat uit 60 medewerkers die ons helpen en ondersteunen. Daarnaast maken we, onregelmatig, gebruik van een beperkte groep flexibele professionals. Deze medewerkers worden ingezet voor specifieke projecten of voor ondersteuning bij specialistische technische uitvoeringen.
Ziekteverzuim
Het ziekteverzuimpercentage over 2024 was gemiddeld 4,69%. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2023, wat voornamelijk te verklaren is door lang verzuim. Het korte en middellange verzuim blijft gemiddeld laag en is gelijkmatig verspreid over alle afdelingen.