Professionele podiumkunsten

Cabaret

In 2019 ontvingen we vele grote cabaretnamen. Naast geheide succesnummers als Youp van ’t Hek, Claudia de Breij en Peter Pannekoek, waren er ook een paar verrassende nieuwkomers in het cabaretlandschap. Zo kennen we Arjen Lubach natuurlijk van zijn tv-hit Zondag met Lubach, maar wie had verwacht dat zijn eerste schreden in het cabaret ook meteen goed zouden zijn voor twee overvolle grote zalen? Bekende tv-persoonlijkheden, bloggers en vloggers lijken hun weg naar de Nederlandse theaters steeds meer te vinden en vormen hiermee serieuze concurrenten voor cabaretiers die een lang pad bewandelen langs theateropleidingen, festivals en kleine theaterzaaltjes. Gelukkig kunnen wij vele van deze cabarettalenten een mooie plek bieden in één van onze Try-Out Cafés of in onze Kleine Zaal. In 2019 stonden daar bijvoorbeeld nog Henry van Loon en René van Meurs, beiden inmiddels ook kandidaten om langs deze weg door te stromen naar de grote zalen. Vermeldenswaardig is nog de terugkeer van Najib Amhali in de theaters. Hij loste zijn belofte in en speelde zijn eerder afgelaste voorstellingen voor in totaal 2100 blije Alkmaarse bezoekers.

Musical, show en muziektheater

We startten het jaar met de kleine en aangrijpende musical ‘The Color Purple’. Wat maar aangeeft dat ook in dit genre belangrijke maatschappelijke thema’s worden aangekaart. Zo ook in ‘Evita’, goed voor vier bijna uitverkochte zalen in Alkmaar. Maar ook shows die mikken op liefhebbers van hoogwaardig amusement zoals Alex Klaasen met zijn ‘Showponies’ kunnen rekenen op volle zalen. En bijzondere combinaties, zoals de topdansers van Scapino Ballet Rotterdam met de multi-instrumentalisten van de Wëreldbänd, vinden hun weg naar een groot publiek. Het meest trots zijn we op ‘Amadeus’, de groots opgezette muziektheaterproductie die tot stand kwam dankzij een unieke samenwerking tussen Het Nationale Theater, Opera2Day en de Theateralliantie. Mark Rietman glorieerde als de oude Salieri, het publiek zat op het puntje van de stoel.

(Theater)concerten

Veel muzikanten laten zich inspireren door succesvolle voorbeelden en ook het publiek wil graag horen wat ze kennen. Vandaar dat de zogenaamde tribute shows in groten getale worden aangeboden. In 2019 ontvingen we de look-a-likes van onder meer George Michael (Charly Luske), Diana Ross (Giovanca) en The Beatles (The Analogues). Daarnaast waren er ook interessante vertolkers van eigen materiaal, zoals Danny Vera en de jonge popster Lakshmi. Meezingen kon in de Grote Kerk tijdens het kerstconcert van Cor Bakker & Friends.

Toneel

De Vest is gezegend met een fantastisch geoutilleerde Kleine Zaal en kan plek bieden aan alle toneel- en theatervoorstellingen die speciaal voor de grotere vlakke vloerzalen worden ontwikkeld. De Toneelschuur in Haarlem bijvoorbeeld, geeft jonge regisseurs de kans zich te ontwikkelen en jaarlijks toont De Vest een aantal van deze producties. Ook interessante, maatschappelijk geëngageerde makers als Nasrdin Dchar, Saman Amini of Laura van Dolron vinden bij ons onderdak. De meeste grote gesubsidieerde gezelschappen als Het Nationale Theater of Toneelgroep Oostpool bezoeken Alkmaar jaarlijks en daaraan dankt het publiek een ervaring als ‘Noem het maar liefde’ van Toneelgroep Maastricht, de terechte winnaar van de eerste Alkmaarse Toneel Publieksprijs.

Dans en ballet

De aanhouder wint! Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst en Nederlands Dans Theater 2 zijn al jaren trouwe bespelers van de Grote Zaal en vinden in Alkmaar inmiddels een groot publiek tegenover zich. De Kleine Zaal biedt een prachtig podium aan de kleinere moderne dansgezelschappen. Zo draagt Alkmaar bij aan de verdere ontwikkeling van een genre dat in Nederland op hoog niveau wordt beoefend.

Klassieke muziek

Alkmaar kan bogen op een gevarieerd aanbod van klassieke muziek, dankzij vaak jarenlange relaties met gezelschappen als het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest en International Holland Music Sessions. De Grote Kerk Alkmaar speelt aanvullend een belangrijke rol. Hier presenteren zich internationale topgezelschappen als de Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Kamerkoor. De unieke orgels van de kerk vervolmaken de reeks met de zomerse concerten, die worden georganiseerd door stadsorganist Pieter van Dijk en welke goed worden bezocht door toeristen.

Series

Onverminderd succesvol is onze serie Vers van De Vest, waarmee men voor een klein prijsje kennis kan maken met onbekender aanbod. Ook de Dinsdagmatinees zetten we voort, omdat we daarmee andermaal voorzien in de behoefte van veelal oudere bezoekers. Experimenten met een serie met het Filmhuis Alkmaar en een samengesteld aanbod van voorstellingen van onze huisgezelschappen bleken minder populair en zetten we dan ook stop.

Jeugd en familie

Terugkijkend op de programmering van 2019, zijn we trots op de diversiteit aan jeugd- en familievoorstellingen die wij aan ons publiek presenteren. Van de buitenlandse Grote Zaal-productie ‘Air Play’ van Acrobuffos, tot de intieme voorstelling ‘Moes’ – winnaar van de Zilveren Krekel – van Casier & Dies in een tentje in onze Plein Zaal. Van amusement bij ‘Het Zandkasteel’ tot klassiek bij ‘Kleine Nachtmuziek’ met Angela Schijf: alle genres zijn vertegenwoordigd en telkens pikken we de mooiste voorstellingen eruit.

Jongeren

Sinds onze jeugdprogrammeur samenwerkt met een co-programmeur uit het voortgezet onderwijs, trekken onze jongerenvoorstellingen ook in de avond volle zalen. Een letterlijk hoogtepunt was dit jaar de herneming van de prijswinnende voorstelling ‘Elements of freestyle’ van ISH Dance Collective, waarbij de performers zichzelf via halfpipes de lucht in wierpen en spectaculaire, hoogstaande tricks lieten zien. Geen puber die daarna nog durfde te zeggen dat theater saai is! De jongeren komen daarnaast ook volop naar onze openbare voorstellingen. Het Regius College uit Schagen bijvoorbeeld, bezocht in 2019 maar liefst ruim 25 openbare avondvoorstellingen.

Inleiding

Waardevolle samenwerkingen