Festivals, evenementen en specials

Nationaal Theaterweekend

Het Nationaal Theaterweekend vond traditiegetrouw plaats in januari en werd daardoor niet beïnvloed door coronaperikelen. Alle Theaterweekendvoorstellingen waren weer uitverkocht en bezoekers konden onder andere genieten van een spetterend concert van Top 2000 Live, een prikkelende voorstelling van DE VERLEIDERS FEMALE of met het hele gezin naar ‘Dolfje Weerwolfje’. Ook de rondleidingen achter de schermen werden weer enthousiast gevolgd door velen.

PeuterVestival

Ons succesconcept het PeuterVestival werd in januari wederom druk bezocht door de allerkleinsten en hun ouders, opa’s, oma’s en/of verzorgers. Er waren prachtige kleinschalige voorstellingen, zoals ‘Moes’ van Casier & Dies en ‘STIP’ van 4HOOG. De jonge bezoekers konden voor en na de voorstellingen heerlijk spelen in de theaterspeeltuin en uitgebreid tekenen bij het muzikale Kleurfeest. We hopen de kinderen zo een veilige en aantrekkelijke eerste theaterervaring te bieden.

Lichtpuntjes

Tijdens de eerste lockdown wilden wij in contact blijven met ons publiek en daarnaast enige troost bieden in de stroom van dagelijkse naargeestige berichtgeving over de ontwikkeling van het virus. Zo kwam het initiatief voor ‘Lichtpuntjes’ al spoedig tot stand. We vroegen artiesten uit diverse disciplines om korte, vrolijke of troostrijke videoboodschappen op te nemen voor de inwoners van Alkmaar. Deze hartverwarmende video’s, zelf door de artiesten opgenomen met hun mobiele telefoon, deelden we een aantal keren per week via social media met ons publiek. Ter tegemoetkoming, als een symbolisch en moreel gebaar, ontvingen deelnemende musici en artiesten een bescheiden vergoeding. De respons op het verzoek om bijdragen in te zenden waren bemoedigend en inspirerend en de ontvangst door het publiek zeer enthousiast.

Theater op je bord

Als vervolg op de serie Lichtpuntjes - en voorsorterend op de nieuwe mogelijkheden per 1 juni - werd in nauwe samenwerking met horecapartner Grand Café Klunder het concept Theater op je bord gepresenteerd. In een theatrale setting konden per zaal 30 bezoekers genieten van een heerlijke maaltijd, afgewisseld door drie intermezzo’s van artiesten of musici. Het publiek bleef in de betreffende zaal, deelnemende artiesten en musici gingen als het ware op tournee door het theatergebouw. Zo werd op een sfeervolle manier genoten van een luxe lunch of smakelijk diner en kon het theaterpubliek zich na een periode van schaarste weer laven aan zowel culinaire als culturele hoogstandjes. Theater op je bord genereerde hiermee een inkomstenbron voor zowel horeca als artiesten en het publiek stond weer in direct contact met de spelers. “Geen emoticons maar echt applaus,” zoals zangeres Elske DeWall het treffend verwoordde toen zij de serie opende. Ook waren er optredens van onder meer Sven Ratzke, Flip Noorman, Janne Schra, Lucky Fonz III, Kiki Schippers, Hans Dorrestijn, Wouter Hamel, Steffen Morrison, Leoni Jansen en vele anderen.

Zomersessies

Aansluitend op Theater op je bord werd gestart met de Zomersessies. Op basis van de destijds aangekondigde versoepelingen kon er, met inachtneming van maatregelen, veilig worden opgeschaald naar een nieuw maximum toegestaan aantal van 120 bezoekers. In een bijzondere toneel-op-toneel setting werd het theaterpubliek in de Grote Zaal van De Vest een unieke reeks zogeheten Zomersessies geboden. Dit als alternatief op de openluchtconcerten die geen doorgang konden vinden; meebewegen met wat wél mogelijk was, werd het adagium. Topnamen uit de theaterwereld speelden per avond twee sprankelende voorstellingen van circa 60 minuten. Bijzonder, klein en op de huid van de artiest. Paul de Munnik, die de serie opende, vergeleek de intieme sfeer met “op visite” gaan. We mogen terugblikken op een goed ontvangen serie Zomersessies. Acte de présence gaven onder meer Lebbis, Paul de Munnik, Stef Bos, Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat, 3JS, Charly Luske, 3JS, The Kik en anderen. Ook speciale zomeredities van het Try-Out Café, Jazz Café en een serie Klassiek in de Zomer (i.s.m. TIHMS) vormden onderdeel van het affiche.

Zomer in De Mare & Zomer op het Plein

De 9de editie van Zomer in De Mare stond in de startblokken, contracten waren bevestigd, speelschema’s bekend en de pr- en marketingvoorbereidingen gestart. Helaas werd ten tijde van de eerste lockdown duidelijk dat de voorgenomen straattheatervoorstellingen in park De Rekerhout medio juni 2020 geen doorgang konden vinden. Ditzelfde gold voor de 20ste editie van Zomer op het Plein. Alle gecontracteerde gezelschappen van beide festivals werden, met een uitgestelde prestatie, verplaatst naar de corresponderende datum in 2021.

Showman’s Fair

De succesvolle introductie van Showman’s Fair Alkmaar in 2019 kreeg een vervolg in 2020, op coronaveilige wijze. Onder auspicien van de Stichting Uit kwam de editie tot stand en was het een van de eerste openluchtevenementen in Alkmaar na de eerste lockdown.

Ook Theater De Vest leverde haar bijdrage aan de programmering en presenteerde een professioneel aanbod, passend binnen de aangepaste setting. Qua publiekscapaciteit moest er helaas fors ingeleverd worden ten opzichte van de vijfduizend bezoekers aan de pilot editie. Het meest opvallende kenmerk van deze coronaproof editie was de beleving per koptelefoon, hetgeen voor een meer individuele ervaring zorgde. De voorstellingen vonden plaats in open tenten, gesitueerd rondom de lange tafel waar lunches en diners geserveerd werden. Het aanbod van Theater De Vest werd gerepresenteerd door optredens van Pieternel, Marlijn Weerdenburg, Zoutmus, Maartje en Kine, Leoni Jansen & Izaline Calister, Duo Elon (TIHMS) en Magda Mendes.

Speelkwartier

In 2020 zou Speelkwartier voor het eerst plaatsvinden in het voorjaar, rond de presentatie van het nieuwe jaarprogramma. Bezoekers zouden middels verrassende previews van voorstellingen worden geënthousiasmeerd om als eerste tickets voor het nieuwe theaterseizoen aan te schaffen. Helaas kon Speelkwartier dit jaar door de coronamaatregelen geen doorgang vinden.

Voorgenomen seizoensopening

In de zomer van 2019 gloorde er een unieke gelegenheid aan de horizon: het Nederlands Philharmonisch Orkest zou in het eerste weekend van september beschikbaar zijn voor een openluchtconcert in het teken van 250 jaar Beethoven. Een bijzonder programma, gespeeld door topmusici; in combinatie met het nieuw geïntroduceerde en goed geoutilleerde podium voor Zomer op het Plein viel alles op het juiste moment samen. Daarmee ontstond de gelegenheid de seizoensopening van 2020-2021 gestalte te geven met een voor Alkmaar en omgeving uniek openbaar optreden van het Nederlands Philharmonisch Orkest op het Canadaplein in Alkmaar. De plannen waren in een gevorderd stadium, de vergunningsaanvraag stond klaar, de datum gereserveerd in de agenda, plattegrond en indelingstekeningen waren gereed. Maar helaas moest ook dit evenement afgeblazen worden door de beperkende coronamaatregelen. Of en in hoeverre de mogelijkheid zich in de nabije toekomst opnieuw zal voordoen, laat zich voor nu nog raden. Als theaterorganisatie blijven we alert op dergelijke kansen en mogelijkheden om Alkmaar te verrijken met een bijzonder aanbod van podiumkunsten.

Ligconcerten

In 2020 stond de introductie van drie ligconcerten in de planning. Een bijzondere concertervaring voor het publiek en nieuw in Alkmaar. Vanuit een strandstoel of liggend op een zelf meegebracht matje kan het publiek luisteren naar composities uit het ‘minimal music’ of klassieke genre. En dat alles in het monumentale decor van de Grote Kerk of op een sfeervol uitgelichte toneelvloer van de Grote Zaal van Theater De Vest. Luisteren en wegdromen op wonderschone klanken, onthaasten en genieten in een bijzondere setting. De eerste serie zou afgesloten worden door Jeroen en Sandra van Veen met een uitvoering van de ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt in de Grote Kerk. Na verplaatsingen van de daarvóór geplande ligconcerten kon ‘De Canto’ in september gelukkig wel doorgang vinden. Uiteindelijk dus niet als afsluiter, maar als première van de serie. De enthousiaste publieksreacties na afloop sterken de overtuiging dat de ligconcerten aansluiten op een eigentijdse trend en kunnen voorzien in de behoefte voor een groeiend aantal liefhebbers en belangstellenden. De overige twee concerten werden verplaatst naar 2021.

JeugdTheaterVestival

In de herfstvakantie van 2020 stond zoals gewoonlijk het JeugdTheaterVestival op het programma. Hoewel er nog steeds beperkende maatregelen golden, bleken er gelukkig toch ook genoeg mogelijkheden te zijn en kon het festival op een veilige manier doorgang vinden. De jonge bezoekers genoten van ‘De Grote Waarom Show’ van Tg. Winterberg. Als extraatje konden zij voorafgaand aan de voorstelling gratis meespelen met ‘Fantasiedier’. Met een koptelefoon op het hoofd en onder aanvoering van Daan Draait, maakten de kinderen hun eigen voorstelling, als vrolijke warming-up voor het hoofdprogramma.

Vest in de Stad

De titel Vest in de Stad werd per 2019 geïntroduceerd en er kon dat jaar worden teruggeblikt op een geslaagde editie: betrokken publiek, enthousiaste winkeliers en tevreden acts. Een belangrijke succesfactor vormde het samenwerkingsproject tussen aan Theater De Vest verbonden landelijke gezelschappen (o.a. Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst, Het Nationale Theater) en Alkmaarse amateurgezelschappen. Een inspirerend project waarbij de amateurs onder leiding van deze professionals een scène of choreografie uit een actuele productie instudeerden en het resultaat toonden tijdens Vest in de Stad. Dit alles zorgde ervoor dat er geanimeerd en verwachtingsvol werd gewerkt aan de realisatie van de zesde editie in november 2020. De oriëntatie op de programmering was gestart en nieuwe kansrijke samenwerkingen werden reeds tot stand gebracht. Tijdens de eerste lockdown werd besloten de organisatie verder op te pakken zodra er maar zicht op mogelijkheden zouden zijn. Die mogelijkheden bleken uiteindelijk echter te gering om het festival door te laten gaan. Uit de respons van de deelnemende winkeliers concluderen wij dat het aanbieden van professionele podiumkunsten op verrassende locaties - tussen consument en kassa - nog fier overeind staat. We zien volop kansen voor verdere groei en ontwikkeling, na de coronacrisis wellicht meer dan ooit.

Tentoonstellingen in de Grote Kerk

Ook het tentoonstellingsprogramma in de Grote Kerk werd door corona beïnvloed. De eerste geplande expositie van 2020, ‘Born Free’ van Ilvy Njiokiktjien, moest worden geannuleerd. Deze fototentoonstelling, over het leven van de generatie die is geboren na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika, werd verplaatst naar de zomer van 2021. De opening van de expositie over het werk van schilder Hendrik Pieterse (1889 – 1969), ‘Portret van Alkmaar’, werd uitgesteld en vond plaats van 18 juni t/m 13 september in de zojuist vernieuwde Consistorie van de Grote Kerk. Pieterse is een in Alkmaar geboren schilder die zijn inspiratie uit zijn directie omgeving, de stad Alkmaar en de Noord-Hollandse natuur, haalde. Hij liet een enorm en veelzijdig oeuvre achter met Alkmaarse stadsgezichten, interieurs, stillevens en portretten. De expositie ‘Portret van Alkmaar’ bood een inkijkje in de ode van Pieterse aan de stad en haar naaste omgeving. Hij vereeuwigde vele prachtige gebouwen en locaties middels o.a. schilderijen en linodruk.

Op vrijdag 17 juli opende de World Press Photo Exhibition in de Grote Kerk Alkmaar. Ruim 150 bekroonde beelden waren in de Grote Kerk gratis te zien, inclusief de prachtige World Press Photo of the Year en de World Press Photo Story of the Year. En natuurlijk waren er veel indrukwekkende foto’s in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu. De World Press Photo Foundation gelooft al zes decennia in de kracht van het (laten) zien van visuele verhalen. Opgezet als competitie in 1955 door Nederlandse fotografen, uitgegroeid tot non-profit organisatie met een wereldwijd bereik. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury die 73.996 foto's bekeek, ingezonden door 4.283 fotografen uit 125 landen.

Waardevolle samenwerkingen

Educatie en contextprogrammering